Ukraina, vårt fadderland
Genom den internationella organisationen för kristna läkare och tandläkare, ICMDA, har KLM fått ett hedersuppdrag. Idén föddes att varje västeuropeiskt land adopterar ett östeuropeiskt land för att stötta dem i ett fadderskap. KLM fick Ukraina tilldelat och har därigenom privilegiet att bidra till Guds rikes uppbyggnad i detta forna
Sovjetiska land. KLM vill stötta de ukrainska kristna läkare/tandläkare och deras studenter samt deras arbetet för att vård och omsorg ska
präglas av Jesu Kristi kärlek och sanning.

Ett första steg i detta samarbete var en resa...
KLM delegationen anländer för första gången till Ukraina

Tillsammans med läkarstudent Valdemar Landgren, termin 7 i Göteborg, landade vi den 23 oktober 2012 kl. 15.10 lokal tid i Kiev, efter en trygg resa med Lufthansa från Göteborg via Düsseldorf. Andrei mötte oss på flygplatsen, vår chaufför, han pratar ingen engelska, men hans leende och förklaringar på ryska (som jag och Valdemar inte kan) gav oss genast en broderlig relation. Han kör dock ibland som en biltjuv... .

Klicka på bilden för att läsa mer och se fler bilder från dag 1.

Efter en god natts sömn, bibel, bön och frukost väntade vår första morgon i Ukraina.

Dagen fylldes av spel lek och skratt tillsammans med HIV-smittade barn och med besök till barnögonkliniken på Ukrainas största barnsjukhus, ett av två center i landet som genomför laser, näthinne- glaskroppskirurgi och retinoblastom operationer på allt ifrån prematura till större barn. Utrustningen som mina två kvinnliga kollegor (se bilder) använder är i stort sett samma som vi har i Sverige. Särskilt för de fattiga på landsbyggden åker kristna läkare och studenter ut för att på egen bekostnad ge hjälp. Men arbetarna är få jämfört med behoven. Svenska kristna läkare, tandläkare och studenter är mer än välkomna att vara med och sprida glädjen.

Det som dock berörde oss djupast denna andra dag, var besöket till museet för Chernobyl-katastrofen...

Klicka på bilden för att se och läsa mer

International Christian Conference of Young Medicla Professionals in Ukraine

Tänk att få dela med sig till studenter från ett tjugotal länder som Libyen, Somalien, Sudan, Jordan, Libanon, Afghanistan, Pakistan, Iran, Irak, Indien, Ukraina. Människor som man normalt aldrig skulle få chansen att dela ett djupt samtal med annars. Att få vara med som en av huvudtalarna bland hundratals studenter och föreläsare från hela världen är stort. Att få dela med sig, inte bara av våra medicinska kunskaper, men med meningen av livet är större. Men det största är värmen och glädjen som växte under konferensen, och som nu börjar bli ett varmt minne. Valdemar skickade ett mail igår och frågade "När skall vi åka nästa gång"

Klicka på den stora gruppbilden nedanför, för att se mer